İspanya, AB’de Katalanca, Baskça ve Galiçyaca kullanma çabalarını sürdürüyor
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, üye ülkeleri Avrupa Birliği’nde (AB) kullanılan resmi diller arasına Katalanca, Baskça ve Galiçyaca’yı da dahil etmeye ikna etme girişimlerini sürdürdü.
İspanya’da hükümet kurma görüşmeleri sırasında Katalan, Bask ve Galiçya bölgelerindeki küçük ayrılıkçı partilerin talebi üzerine gündeme getirilen İspanya’nın bu bölgelerin dillerini AB kurumlarında kullanma girişimleri devam ediyor.
Dışişleri Bakanı Albares, Lüksemburg’da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları toplantısında, Katalanca, Baskça ve Galiçyaca’nın AB’deki resmi statülerinin değişeceğini belirterek, İspanya’nın AB’de ortak dillerin kullanılması talebini bir kez daha dile getirdi. İspanya ile sınırlı olduğunu ve bu dillerin kullanımının İspanya ile sınırlı olacağını söyledi. “Yapılan masrafların İspanya tarafından karşılanacağını” belirtti.
Basına açıklamalarda bulunan Albares, İspanya’nın ortak dillerinin AB içerisinde kullanılmasının özel bir durum olduğunu ve 10 milyondan fazla insanın bazı AB ülkelerine göre çok daha fazla Katalanca konuştuğunu belirtti.
Letonya, İspanya’nın AB’de ortak dil kullanma talebine karşı çıkıyor.
Letonya Dışişleri Bakanı Edgards Rinkevics, “AB’deki resmi dillerin sayısının arttırılması gerektiğini düşünmüyorum. Masada görüşmemiz gereken başka konular var. Jeopolitik ve AB’nin geleceğinin önemli olduğuna inanıyorum” dedi. Stratejimiz odaklanmamız gereken konulardır.” söz konusu.
İspanya’da 23 Temmuz’da yapılan erken genel seçimlerin ardından yeni hükümet oluşana kadar görevlerini sürdüren mevcut azınlık sol koalisyonuna bağlı bakanlar, 19 Eylül’den bu yana İspanya’nın ortak dillerinin AB’de kabul edilmesi için çabalıyor.
İspanya Parlamentosu, 21 Eylül’de yapılan oylamayla ülkenin İspanyolca dışında resmi dilleri olan Baskça, Katalanca ve Galiçyaca’nın parlamentoda kalıcı olarak kullanılmasına onay verdi.
Azınlık sol koalisyon hükümetinin devamı için ayrılıkçı Bask, Katalan ve Galiçya siyasi partilerinden dış desteğe ihtiyaç duyan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve Sumar, AB’de ortak dillerin kullanılmasını istiyor. ayrılıkçı partiler, özellikle de Katalanlar.